Een zonnepaneel, fotovoltaïsch paneel of PV-paneel is een paneel met aan elkaar gekoppelde fotovoltaïsche zonnecellen, ook aangeduid als PV-cellen.
PV is de afkorting van het Engelse woord 'photovoltaic', wat grofweg betekent: "Stroom uit Licht".
Deze cellen wekken dus elektriciteit op uit (zon)licht.
De zonne-energie die door het zonnepaneel wordt opgevangen levert een vorm van duurzame energie op.
Het vermogen van een PV-installatie wordt uitgedrukt in wattpiek, afgekort met Wp. Dat is het maximale vermogen dat een paneel per uur kan opleveren.
De opgewekte energie kan worden gekoppeld aan het elektriciteitsnet.
Er zijn veel voordelen aan zonnepanelen. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de techniek waardoor de kwaliteit van het paneel (WattPiek) is toegenomen wat een beter rendement oplevert. Zowel opbrengst als levensduur zijn duidelijk verbeterd.
Reken op een gemiddelde levensduur van de moderne panelen van circa 20 tot 25 jaar.
Ook zijn de prijzen binnen Europa het laatste jaar fors gedaald. (Prijsdumping door China)
Als met zonnepanelen meer energie wordt opgewekt dan dat er daadwerkelijk wordt verbruikt, dan kan dit stroomoverschot worden teruggeleverd (verkocht) aan het net. Dit heet salderen.
Er wordt al enkele jaren in Den Haag gesproken over het afbouwen van de huidige salderingsregeling, maar zoals het er nu voor staat zal die nog wel een redelijk aantal jaren blijven bestaan.
De plannen om de saldering terug te schroeven zijn voorlopig uitgesteld tot 2025.
Het is raadzaam om zoveel zonnepanelen te nemen dat het eigen stroomverbruik hiermee ongeveer wordt afgedekt. Via de energienota kun je zien wat het jaarlijkse verbruik is. Vooralsnog zijn er nog weinig goede accusystemen om een teveel van de zonne-energie te kunnen opslaan voor later gebruik. De beschikbare systemen zijn meestal niet afgestemd op particulier gebruik en vrij kostbaar in aanschaf.
Een recente ontwikkeling kan genoemd worden.
Deze is speciaal afgestemd op mensen die een dynamisch energiecontract hebben. Hier vallen een deel van de voordelen van de salderingsregeling weg, omdat de teruggeleverde stroom meestal wordt verrekend tegen het tarief op dat moment.
Deze recente ontwikkeling bestaat uit een thuisaccu met een slimme besturing, die op momenten van lage tarieven (dus typisch midden op de dag) de accu wordt geladen.
Als later op de dag (typisch de avond) de tarieven hoger zijn geworden wordt overtollige stroom alsnog teruggeleverd tegen die hogere prijs.
Meer/uitgebreidere informatie?
In het e-book van Vereniging Eigen Huis staat meer en uitgebreidere informatie over zonnepanelen.
Download hieronder de versie van "juni 2023".
Bestand 1 niet gevonden (getFileFromId)
Zonnepanelen kopen ja/nee?
Een zonnepaneleninstallatie vereist een behoorlijke investering, maar die investering wordt vaak binnen een redelijk aantal jaren (ca. 6-8 jaar) terugverdiend. Als je overweegt om zonnepanelen te (laten) plaatsen, dan is het verstandig om vooraf voldoende informatie in te winnen en goed te kijken naar de kwaliteit van de panelen, opwekkingsvermogen, investering en rendement.
Bron: www.vastelastenbond.nl/zonnepanelen/voor-en-nadelen
Voor de tentdakwoningen kan het lastig zijn om bij de zonnepanelen te komen voor onderhoud. Hier zou gezamenlijk optrekken kunnen helpen.
De terugverdientijd van een investering van zonnepanelen is mede gerelateerd aan de energieprijzen.